به گزارش خبرنگار مهر، جزیره هرمز در زمین شناسی ایران و جهان شناخته شده است، این گنبد نمکی با 45 کیلومتر مربع مساحت و تنوع بالا و قابلیتهای زمین شناسی از جمله وجود بیش از 90 طیف خاک رنگی، 30نوع کانی و سنگ های مختلف، سواحل بکر و طبعیت فوق العاده می تواند جایگاه مهمی در گسترش ژئوتوریسم و اکوتوریسم ایفا کند.
ژئوتوریسم یا گردشگری زمین شناسی بر مبنای قابلیتهای زمین شناسی و اکو توریسم یا طبیعت گردی بر مبنای قابلیتهای طبیعی مانند سواحل و بیابانهای استوار است.
محمد زرنگاری دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی در خصوص ویژگی های زمین شناسی هرمز به خبرنگار مهر گفت: به دلیل ساختار ویژه گنبد نمکی هرمز در طول میلیون ها سال بر اثر فعالیت گنبد سنگ ها و کانی های مختلف با سن متفاوت زمین شناسی به سطح زمین رانده شده و بدلیل ترکیبات اکسید آهن در این گنبد تنوع بالای رنگی را در کنار سنگهای آتشفشانی مختلف پدید آورده است.
این کار شناس ارشد زمین شناسی بیان داشت: این گنبد نمکی هنوز هم فعال است و به همین دلیل در بسیاری از خانه های محلی ترکهای ساختمانی دیده می شود که حاصل تنش در زمین است که مرتفع ترین نقطه کوههای نمکی هرمز حدود 220 متر ارتفاع دارد.
زرنگاری ادامه داد: توده های آذرین یا آتشفشانی هرمز به رنگهای مختلف و در نقاط مختلف هرمز دیده می شود که به دلیل شکل خاص به اسامی جالبی مانند اسب رستم، کلاه رستم، گهواره سهراب، کوههای بالشی و غیره نامیده شده اند.
وی اظهار داشت: بر اثر انحلال نمک توسط آب های جاری حاصل از بارندگی در بسیاری از نقاط کوهستانی هرمز غار های نمکی فوق العاده ای با قندیلهای نمکی به وجود آمده اند که جزء جاذبه های جدید گردشگری هرمز محسوب می شود و بیش از 70 در صد از مساحت هرمز را کو ههای نمکی تشکیل می دهند.
زرنگاری خاطرنشان کرد: از جمله کانی های متنوع و زیبایی که در هرمز به صورت مکعبی، چند وجهی، هرمی و لوزی شکل دیده می شود می توان به پیریت، طلای کاذب، اولیژیت، اوژیت، کلیت، کوارتز، هالیت یا نمک، فلوئوریت، دولومیت، ایندویت و آپاتیت اشاره کرد.
وی گفت: همچنین سنگهای متنوع و جالبی از طیف سنگ های رسوبی و آذرین در جزیره یافت می شود که می توان از ریولیت یا سنگ آتشفشان، بازالت، سنگ های مرجانی، سنگ آهن، ماسه سنگ کنلاومرا، توفهای ریویستی، برش، سنگ آهک فسیل دار و لو ماشل (تشکیل شده از صدفها و قطعات مرجانی ) نام برد.
این کارشناس زمین شناسی اضافه کرد: در کنار آن طبیعت زیبای هرمز، سواحل آبشرین کن، محیط زیست، معدن، ساحل مفنغ و سنگ مرغان با طلوع و غروب فوق العاده زیبای خورشید بر فراز دریا که طلوع آن از دریای عمان و غروب آن در خلیج همیشه فارس است موقعیتی استثنایی را برای این جزیره رقم زده است.
وی نیز گفت: دره سکوت، دره رنگین کمان، کوه ادویه، معدن خاکسرخ، دره نمکی سمت سایت دره زاغ، دره هشتادگزی و دره پل شکیته از جمله اماکن گردشگری مربوط به حوزه ژئوتوریسم هرمز است.
زرنگاری در ادامه به بخش اکوتوریسم هرمز اشاره کرد و اظهار داشت: در سالهای اخیر زیر ساختهای خوبی در هرمز برای رفاه گردشگران ایجاد شده است و از جمله مرکز اقامتی سوئیت های نهنگ سفید، دهکده گردشگری و چندین سوئیت محلی، چند مرکز تهیه و پخت غذای محلی، راه اندازی رستوران سنتی بانوان، ورود حدود 30 دستگاه ماشین و موتور سه چرخ و راه اندازی ایستگاه دوچرخه جهت جابجایی گردشگران را می توان نام برد.
وی با بیان اینکه در کنار قابلیتهای فوق العاده زیبای طبیعی هرمز می توان به آثار باستانی و تاریخی هرمز اشاره کرد، اظهار داشت: در این جزیره که حدود 500 سال قبل مرکز تجاری خلیج فارس بوده است، آثار تاریخی مانند قلعه پرتقالیها، بازار زعفرانی، قصر بی بی گل، مکتب خانه ها، قصر صورت، برکه سنگی محیط زیست و آثار دیگری وجود دارد که در صورت توجه بیشتر میراث فرهنگی به حفظ و مرمت آنها در جذب گردشگر می تواند بسیار موثر باشد.
زرنگاری در پایان ابراز امیدواری کرد که در سالهای آینده به صنعت گردشگری در جزیره هرمز که می تواند اشتغال پایدار زیادی را در این نقطه محروم ایجاد کند توجه بیشتری شود و اساس توسعه هرمز بر پایه گردشگری اکو توریسم و ژئوتوریسم بر نامه ریزی شود.
نظر شما